Medlovská cukrářka

Pokud patříte mezi ty, kteří pracují jako...(doplňte si podle svého), ale v hloubi duše tušíte, že Vaše místo je možná někde trošku jinde, je tento článek právě pro vás. Dnes přicházíme z důkazem, že nikdy není pozdě začít se věnovat své srdcovce.


Možná by vás překvapilo, že Markéta Fialová, medlovská cukrářka, která má na starost všechny dortíky, zákusky, cukroví a další sladkosti, které můžete na Medlově ochutnat nebo si dnes i objednat na našem eshopu, původně pracovala v kanceláři, a v našem hotelu tak měla na starost úplně jinou oblast. Na Medlově věříme, že každý má svůj výjimečný talent a potenciál. Stačí ho jen objevit a připustit si, že je to "to pravé" pro nás. To Markéta udělala a může tak dnes s láskou dělat to, co ji naplňuje nejvíc. Některé z jejích krásných sladkých výtvorů si můžete prohlédnout níže a k tomu si přečíst, kde se v Markétě vzala láska k pečení nebo co je pro ni největší cukrářská výzva.


1) Jak ses k pečení dostala a kdy jsi zjistila, že to je něco, co tě těší a ještě k tomu ti i jde?

Když bych to měla zobecnit, tak celkově k pečení a vaření mě vedla maminka, která mimochodem taky vaří. V kuchyni jsem se motala od malička. Dříve mě spíš bavilo vaření, nicméně k pečení jsem se dostala jako odreagování od zaměstnání. To, že mě to navíc těší, je pro mě to nejdůležitější a vlastně jsem to zjistila docela nedávno.


2) Kde nebo od koho ses naučila péct?

Základ pečení mám určitě z domova – od maminky a od babičky – to jsou dvě nejlepší cukrářky a kuchařky. Spoustu nápadů ale čerpám i z časopisů a různých blogů na internetu.



3) Co tě na pečení baví nejvíc?

Největší zábavou na pečení je pro mě spojení chutí – nikdy by mě nenapadlo, že jde dohromady čokoláda a smrkové jehličí. Baví mě zkoušet, vymýšlet a učit se novým technikám.


4) Co pečeš nejraději?

To se asi nedá úplně říct, co peču nejraději, nicméně baví mě všechno, pokud to udělá někomu radost a dort nebo dezert nakonec chutná a mám milou zpětnou vazbu od zákazníka.



5) Kde bereš inspiraci pro nové recepty, zdobení apod.?

V moderním světě jsou nepřeberné možnosti, kde čerpat – blogy, Pinterest, známí cukráři/ky, televizní pořady.


6) Pečeš i ve svém volném čase? Je na tobě pečení i doma (cukroví, velikonoce, narozeniny někoho z rodiny) nebo to už raději přenecháváš jiným?

Peču i ve volném čase, minimálně o víkendu jsem k tomu doma byla vedena, že odpoledne v sobotu k té kávě něco být musí. Navíc moje maminka miluje sladké celý život. Takže teď spíš víc zajišťuji sladké na narozeniny a oslavy já, dříve to naopak byla spíš maminka.



7) Jaký je tvůj nejoblíbenější dezert?

I přes to, že mě pečení baví, na sladké moc nejsem. Ale pokud bych měla říct, na čem si pochutnám, tak bych sáhla po čemkoli tvarohovém (cheesecake) nebo po ořechovém dezertu.


8) Je něco, co jsi ještě upéct nezkoušela, ale chystáš se na to?

A jéje, toho ještě bude – myslím, že dost dlouho jsem se odhodlávala na typické české dezerty – i přes to, že to je základ české cukrařiny, tak jsem tyto dezerty nikdy nemusela a ani se mi do nich moc nechtělo (punčový řez, kremrole, věnečky, větrníky), ale zkusila jsem si je a musím říct, že to není tak náročné, jak to ze začátku vypadá. Určitě je ale spousta dezertů, moučníků, které mě ještě čekají vyzkoušet – makronky, croissanty. To je asi výzva 😊.



Ochutnejte i Vy!